Vučić je, nažalost, novi kalif umesto kalifa, pomirite se s tim!


Završiše se i ovi izbori i dobismo, jednim potezom, novog predsednika i novog ex premijera, starog demagoga na novoj funkciji i najveću samoproklamovanu žrtvu u ime ovog naroda još od Kosovskog boja - Aleksandra Vučića.
Realno, s obzirom da mu se "opozicija" rascvetala na čak deset(?!) protivkandidata (uključujući tu i nekoliko ko dan jasnih Vučićevih trojanaca poput Čanka i Parovića, te još nekoliko prikrivenih), verujem da možemo zaključiti da prave želje da se Vučić sruši sa vlasti nije ni bilo ili makar taj cilj učesnicima trke nije bio bitniji od lične samopromocije. Zato je opet izostao snažan protivkandidat jedinstvene opozicije, umesto čega su Vučiću na megdan izašle male glasačke niše donekle drugačijeg mišljenja + onaj Beli Preletačević na konju, kojeg je neko pogrešno informisao da su predsednički izbori zapravo kasting za Big Brother ili Farmu.
Sve u svemu, ni izbliza dovoljno da se Vučićeva vladavina na novoj funkciji ozbiljnije uzdrma, iako njegova pobeda već u prvom krugu jeste bila najveće, tačnije, jedino stvarno iznenađenje ovih izbora.



Nažalost, Vučić nas je opet sve pobedio. Ali, kako to kod nas obično biva, stvari nisu ostale na tome jer naša glasanja, pored predizbornog i izbornog, izgleda uvek moraju da imaju i treći, postizborni čin! Sve je počelo oklevanjem drugoplasiranog Saše Jankovića da se u izbornoj noći obrati javnosti, a kada je to napokon učinio, pred kamere je izašao glumački veseo i nasmejan od uva do uva. I onda je izgovorio ključnu rečenicu, odbio je da čestita Vučiću i šeretski je proglasio izbornu pobedu, doduše, "pobedu pristojnosti, reda i finih ljudi". Vrednosti koje smo od njega i očekivali i koje nam je, manje-više, zaista i demonstrirao tokom kampanje. Što se, nažalost, ne bi moglo reći za veliki broj njegovih pristalica, pogotovo na društvenim mrežama, koje su krajnje prostački stavljale na stub srama i klele svakoga ko se usudio da razmišlja makar i samo pedalj drugačije od njih?!
Janković je odlučio da se ogluši o izborne prognoze IPSOS-a i CeSID-a i da čeka zvanične podatke RIK-a. I kada ih je napokon dobio i uverio se da se gotovo ni po čemu ne razlikuju od prognoziranih, javno ih je prihvatio ali istovremeno iznova odbio da čestita pobedniku izbora.
Možemo li govoriti da je to bila više nego dovoljna uvertira u ulične proteste čiji smo svedoci, evo, već nedelju dana? Možda... Mada studenti koji su ih započeli bezmalo od početka tvrde da oni nisu na ulicama ni zbog Jankovića, niti bilo kog drugog poraženog kandidata, nego protiv korupcije vlasti i, štaviše, odbijaju podršku opozicionih lidera i ne žele njihovo prisustvo u svojoj buntovnoj koloni pred institucijama...

U svakom slučaju, protesti koje ovih dana gledamo na ulicama su ozbiljan presedan!
Podsećanja radi, mi smo se u septembru 2000. s punim pravom pobunili zato što je Slobodan Milošević zaista pokrao izbore, a i to za "svega" par procenata da sebi namesti pobedu u prvom krugu. Prema stvarnom rezultatu, trebalo je da bude drugog kruga predsedničkih izbora, ali ga nikad nismo doživeli jer su demonstracije kulminirale u petooktobarsku revoluciju kojom je Sloba, istina tek nakon što su mu mnogi najbliži čuvari leđa promenili stranu, na ulicama svrgnut sa vlasti. Drugim rečima, Vojislav Koštunica (zvani legitimitet) nikada nije zaista osvojio izbore koji su ga iznedrili u predsednika blagopočivše Savezne republike Jugoslavije, ali je izborio priliku da u drugom krugu bude jedini Miloševićev protivkandidat. Da li bi ga tamo pobedio ili ne, igrom slučaja nikada nećemo saznati...
Šta, niste to znali, zaboravili ste? Eto, sada ćete, nadam se, upamtiti kolevku naše "demokratije"...

S druge strane, sve veća i brojnija masa sveta se danas na ulicama buni zato što im se, jednostavno, ne sviđa rezultat poslednjih predsedničkih izbora?!
Mislite da uprošćavam stvari, da ima tu još toga? Krenimo onda redom...
Photo: www.dnevnik.rs (Jelena Ivanović)

1) Da, mnogi od protestanata tvrde da su i ovi izbori pokradeni.
Pokradeni?!
Da li vi stvarno, iskreno verujete da je Vučić, pored predstavnika svih protivkandidata u biračkim odborima, pored svih onih nepristrasnih organizacija za praćenje izbora i silnih posmatrača EU i OEBS-a mogao da pokrade toliko da dobije 12% glasova više nego svih 10 protivkandidata zajedno i čak 3,5 puta više glasova od drugoplasiranog i tako lažira pobedu već u prvom krugu??? Iskreno, poduhvat dostojan čuvenog iluzioniste Dejvida Koperfilda ako je zaista bilo tako. Istini za volju, po običaju ostajemo uskraćeni za dokaze oko potencijalne zloupotrebe glasova davno upokojenih građana koji su i dalje u biračkom spisku i, znajući na šta je sve spremna svaka vlast, opravdano možemo sumnjati da je deo njih pripisan Vučićevim glasovima. Ali tvrditi da je, po nekim izvorima, u pitanju čak 800.000 pokradenih glasova je krajnje neozbiljno.
Pritom nismo čuli niti jedan ozbiljniji prigovor na regularnost procesa, čak ni od prepoštene EU kojoj toliko stremite! Pa šta onda hoćete? Ajde da, za promenu, budemo malo realni...
Diskusije radi, sve i da pretpostavimo da je Vučić zaista pokrao svih tih neverovatnih 800.000 glasova (što otvara i pitanje svih ranijih izbora jer je prosto nemoguće da se on toga setio prvi), čak i bez njih bi dobio duplo više glasova od drugoplasiranog. Naravno, onda ne bi pobedio u prvom krugu, a u drugom bi se stvorila "Biti ili ne biti" referendumska atmosfera. A vi biste sigurno našli način da sebi pred ogledalom opravdate činjenicu da je vaš najdemokratskiji od svih ponuđenih kandidata postao predsednik zahvaljujući glasovima nekih likova iz, recimo, "Dveri"; za koje tvrdite da sa njima inače ne biste popili ni pivo u istoj kafani, a kamoli u istom društvu, zar ne?

2) Drugi bitan stav je da su izbori bili neregularni upravo zbog tog decenijama neažurirarnog biračkog spiska! S tim se savršno slažem i, prema nekim procenama, na biračkom spisku imamo cca 800.000 nepostojećih građana ove zemlje. Ali šta bi to suštinski promenilo glede Vučićeve pobede? Apsolutno ništa, jer je on mobilisao sopstvene glasače i svoje glasove dobio pa dobio i sređeniji spisak bi mu "samo" doneo procentualno još ubedljiviju pobedu pri još većoj izlaznosti, nakon što smo eliminisali birače koji realno ni ne postoje. Drugim rečima, pobeda bi još više dobila na legitimitetu, izvojevana u još većem procentu izašlih građana.
https://twitter.com/halter__ego/status/851134498427293696
Uostalom, da li bi vam, da je izborna volja građana bila drugačija i da je pobedio, recimo, Saša Janković, isto tako i tada smetala nesređenost biračkog spiska? Slušajući vas poslednjih dana, poprilično sam ubeđen da tada niko od vas ne bi postavljao ovo pitanje. Pogotovo kada znamo da je iza Jankovićeve kandidature sve vreme stojala Demokratska stranka, koja iza sebe ima godine i godine vlasti i više nego dovoljno vremena da sredi sporni birački spisak. Da li su to učinili kao što su svojevremeno najavljivali? Naravno da nisu! Šta ih je u tome sprečavalo? Apsolutno ništa sem njih samih i potencijalne lične koristi iz toga. Baš kao i Vučića danas! I po čemu su onda drugačiji od njega? Apsolutno ni po čemu...

3) Treći problem koji se ističe na protestima je nepoštena predizborna kampanja, u kojoj je Vučićeva zastupljenost u medijima koje listom neprikosnoveno kontroliše bila višestruko veća od svih preostalih deset kandidata zajedno. I ovo je apsolutno tačno! Njegovi bilbordi su bili brojniji od žutih maslačaka na prolećnoj livadi i jednako tretirani kao korov. U istom danu se pojavljivao i kao premijer koji po peti put otvara neku "novu" fabriku ili par kilometara puta i kao predsednički kandidat na spektakularnom stranačkom mitingu; sve sa Gerhardom Šrederom iza sebe na godišnjicu NATO bombardovanja, što mu je, realno, bio i ubedljivo najgluplji propust u kampanji, koji mu verovatno niko normalan nikad neće zaboraviti i oprostiti.
Daleko od toga da branim Vučića (ne pada mi na pamet!) ali navedite mi makar jednog kandidata vlasti koji prethodno nije radio isto to. Problem je u tome što im sistem to omogućava i što to niko kada jednom osvoji vlast više ne želi da menja; i po tome se ni Vučić ne razlikujem od svojih prethodnika. Štaviše, više sam od nekih drugih, demokratskijih, očekivao da to promene nego od njega; a nisu.

4) Poslednji bitan argument protesta je to što je Vučić, navodno, prinudno izveo na glasanje svoje sigurne i kolebljive glasove sve do poslednjeg i da su zaposleni u državnim preduzećima pod pretnjom otkazom morali da glasaju za njega. Dame i gospodo, niko vas ne može naterati da glasate za nekoga ako to nećete! Uostalom, imali ste pred izbore more tutorijala kako da, sve i da ste ucenjeni da kao dokaz fotografišete telefonom svoj listić, posle možete da ga makar učinite nevažećim. Glasali ste iz straha za svoj posao? A kako ste taj posao dobili, da nije možda preko stranke? Kako mene niko nije terao da izlazim na izbore i glasam po naredbi?! Dragi moji, ako ste tako dobili posao, valjda ste svesni da ste time napravili pakt sa đavolom i uopšte ne sumnjam da je tome pribegao i Vučić, baš kao i pre njega Tadić ili Milošević, samo što je ovaj prvi uspeo da svoje malo bolje mobiliše, motiviše ili zaplaši i tako ostvari povoljniji rezultat za sebe. Možda će vam zvučati bizarno, ali ja s tim uopšte nemam problem! Ako je neko od stranke dobio posao koji, uglavnom, ne zaslužuje, najmanje što može da uradi jeste da joj se posle oduži na izborima. Nimalo se ne slažem s tim sistemom, ali ne mogu da imam problem sa posledicom! Naprotiv, imam problem sa uzrokom toga, a to je stranačko zapošljavanje, na šta se ovde mahom i svede svaka borba za vlast! I onda hajde da se jednom za svagda borimo protiv stranačkog zapošljavanja i da ga sistemski iskorenimo, a ne da se posle samo na izborima iščuđavamo kako je do toga došlo i da sebi dozvolite licemerje da glasno prezirete ljude koji danas rade ono što ste vi radili juče i što ćete, sasim izvesno, ponovo raditi sutra kada na vlast opet dođu vaši... Jer svaka je vlast prolazna, pa i Vučićeva, samo nam te suštinske promene koje svi obećavaju nikako ne dolaze, ko god da je na vlasti... Možda zbog nas samih, jer smo mi ti koji puno pričamo a u stvari ne menjamo ni sebe ni svoj sistem vrednosti?

Uostalom, svi ovi argumenti su bili itekako dobro poznati i pre izbora, upravo zato što su i ranije bili korišćeni i zloupotrebljavani od svih mogućih vlasti koje smo imali. Međutim, nisam pre izbora čuo niti jednog jedinog predsedničkog kandidata, niti slobodnomislećeg studenta, niti penzionera koji ga danas podržava sa balkona mašući Đinđićevom slikom, kako tada kaže: "Čekajte ljudi, imamo nesređen birački spisak ko stvoren za zloupotrebe, Vučić kontroliše sve medije i može da natera ljude da glasaju za njega preko svoje volje. To nisu regularni uslovi za izbore! Ja u takvim izborima neću da učestvujem i protestovaću na ulicama sve dok se ne ispune makar minimalni uslovi za fer izbore!"
To su protesti koji bi se bavili uzrokom, a ne posledicom i takve proteste bih oberučke podržao!
Umesto toga, svi su bez pogovora pristali da igraju igru po krnjim pravilima i onda se danas bune nakon što su izgubili. Pa šta ste, zaboga, očekivali?! To vam je kao da se čudite što u kockarnici na kraju uvek pobeđuje kasino?! Gle čuda, prosto neverovatno!

Zato, ponavljam, ovi protesti i jesu presedan i to ozbiljan presedan! Jer ljudi koji se nisu na vreme bunili protiv loših izbornih pravila, ma kako to predstavljali i sebi i drugima, danas se suštinski bune samo zato što im se ne sviđa izborni rezultat. A gde nas to vodi? U anarhiju i menjanje vlasti na ulici? Šta će nam onda uopšte izbori, jer će uvek biti nezadovoljnih rezultatima, a svako uvek ima i neke svoje studente i šta već treba za masovne proteste u čiju svrsishodnost će masa poverovati?!
Photo: www.dnevnik.rs (Jelena Ivanović)

Naprotiv, ako ste već pristali da izađete na izbore, po pravilima koja su vam unapred poznata, sami ste im dali legitimiet kakvi god oni bili i onda više nema nazad. Kažete da Vučić nije vaš predsednik jer niste glasali za njega?! Draga deco, pa nijedan kandidat nikada nije postao predsednik sa više od cca 30% glasova ukupno upisanih birača! Ostali su glasali za nekog drugog ili nisu ni izašli na izbore. I šta sad treba da nakon svakih izbora onih 70% izađu na ulice i viču da to nije njihov predsednik?! To, deco, nije demokratija, pročitajte neke knjige, studenti ste.
Uostalom, po toj logici nije Vučić ni moj predsednik jer ni ja nisam glasao za njega! Ali, nažalost, jeste, jer je pobedio na predsedničkim izborima glasovima većine, on je sada kalif umesto kalifa i to je sastavni deo igre zvane demokratija, pomirite se s tim. Predsednik nije jedan čovek, nego institucija koju moramo da poštujemo, a Vučić je samo ime koje je tu instituciju trenutno okupiralo i ništa više.

I zato, ako vam je zaista do iskrenih i suvislih protesta, prestanite da se blamirate dečijim buntom zbog drugačijih rezultata od onih koje ste vi želeli. Prestanite da se oduševljavate naprasnom podrškom Jelene Karleuše, koju ste do juče smatrali za šljam ovog društva! Prestanite da od Kurira pravite perjanicu medijskih sloboda! Ljudi ste, vaš osnovni zadatak je da pamtite i rezonujete bolje od ameba...
Hajde da se bavimo suštinom a ne formom i da protestujemo protiv uzroka a ne protiv posledica!
Hajde da ne pričamo samo o korupciji vlasti, nego da se istovremeno bunimo i protiv korupcije opozicije koja konstantno sarađuje sa tom vlašću i koja će sutra i sama ponovo postati vlast!
Hajde da izborimo da se birački spisak pošteno i profesionalno revidira odmah i sada, a ne da opet čekamo naredne izbore!
Hajde da postignemo makar prividnu slobodu medija (stvarna i potpuna zaista nigde ne postoji, sorry) i da, ako znamo da oni privatni, nažalost, mogu da rade bezmalo šta hoće, napravimo atmosferu u kojoj će makar javni servisi zaista biti u službi svih građana i njihovog informisanja o svim relevantnim činjenicama, a ne salonski bilteni vlasti; prethodnih, ove i svake naredne!
Hajde da se borimo protiv stranačkog zapošljavanja za sve, a ne samo za simpatizere nekih drugih stranaka i da vam sutra ne padne na pamet pobedu neke sebi bliskije opcije iskoristite da se u nekoj firmi i sami ugurate za isti radni sto za kojim već sede petoro stranački zaposlenih besposličara iz nekih prethodnih vlasti!
https://twitter.com/_grubesa/status/848850037358645249

I na kraju, ali nimalo manje bitno, hajde da prestanemo da tako prostački pljujemo sve neistoimišljenike, bilo one koji su glasali za nekog drugog (pa makar i za samog Vučića) ili one koji ni u kome od ponuđenih kandidata nisu pronašli nekog dovoljno vrednog svog glasa. Ovi prvi, koje nazivate krezubim i kljakavim starcima, su isti oni koji su vas othranili i od kojih se i danas tu i tamo ogrebete za bonus džeparac kad dobiju penziju! Ovi drugi imaju sasvim legitimno pravo da odbijaju da nasedaju na ispraznu žvaku o glasanju za manje zlo i da se, baš kao što se drže podalje od Vučića, istovetno ograde i od ostalih kandidata kojima nalaze falinke. Ne znam za vas ali ja nisam ni sa nekim samo do pola prijatelj, pa ne vidim zašto bih glasao za kandidata sa kojim se samo do pola slažem ili mi se ne dopada društvo koje ga okružuje! Ali nisu vam oni krivi za izborni poraz, a optužbe da je i njihov glas otišao Vučiću su samo naivni izgovori za poraz opcije koja jednostavno nije imala dovoljnu podršku jer nije ubedila dovoljan broj ljudi da je savršeno ispravna i neophodna. Naučite se toleranciji i prihvatanju različitosti jer je to ono što zagovarate između izbora, a sada pokazujete sasvim drugo, agresivno i osvetničko lice. Takvi se ni po čemu ne razlikujete od najvatrenijih Vučićevih sledbenika! Istih onih protiv kojih se borite, tvrdeći da ste vi sasvim drugačiji i bolji... Po čemu?

To su ideje i razmišljanja koja očekujem od pametne i akademski obrazovane odmladine. Ne borite se protiv jednog imena na glasačkom listiću jer će ga sutra zameniti neko drugo i verovatno još gore ako napokon ne promenimo suštinu! Ne sporim vam masovnost i zato i treba da je valjano i pametno iskoristite.
Bunite se protiv sistema i menjajte ga, počevši od sebe i iskreni prema sebi samima pre svega, to je ideal za koji se zaista vredi boriti...

Alexa Grubeša


P. S. - Tekst je pisan hladne glave u, nadam se ne uzaludnoj, potrazi za činjenicama i maksimalno mogućim objektivnim pogledom na trenutno stanje stvari, uzimajući u obzir iskustva ranijih izbora, smena vlasti i ponašanja stranaka nakon što vlast osvoje. Ukoliko se sa nekim delovima ili tekstom u celini ne slažete, ne brinite, niste vi krivi i verovatno je do (ne)objektivnosti autora...;)

P. S. S. - Ako ste uspešno prebrodili sve pasuse kojima sam vas ovde zasuo i nekim čudom se još niste umorili od čitanja, ili vam i dalje nije baš najjasnije kako zaista iza kulisa funkcioniše domaća politička scena i ako ste zaboravili šta je sve prethodilo ovome što danas proživljavamo i, na kraju krajeva, u velikoj meri upravo i dovelo do toga, pozivam vas da pročitate i jedan tekst napisan pre ravno 5 dugih godina: 

Zašto neću glasati na #izbori2012

Comments

  1. Odličan tekst, potpun, kompletan, sa normalnim pogledom na stanje na našoj političkoj sceni. Uvek sam se pitala kako ljudi ovde tako brzo zaborave stvari koje su se desile u bliskoj prošlosti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zahvaljujem. Ovde je zapravo i najteže biti objektivan, verovatno upravo zato što sve prebrzo zaboravljamo, relativizujemo, izvitoperimo... pa posle, sa distance, onim milijima dodajemo silne pozitivne osobine koje u stvarnosti nikad nisu posedovali, a omražene dodatno nakitimo još gorim atributima od onih kojima su nas ugnjetavali...
      Ne tvrdim da sam u potpunosti uspeo u objektivnosti ali uvek tragam u tom tonu, ostrašćenost mi je strana i, bojim se, osvedočeno pogubna osobina...

      Delete
  2. Dude, 800k viska u birackom spisku uticalo je direktno na izlaznost. Sa "ispeglanim" (cuj mene pegla) birackim spiskom sa -800k izmisljenih % izlaznosti bi bio veci i AV bi imao -50% sa istom kolicinom glasova koje je sad dobio. Drugo, stranih posmatraca je bilo veoma malo, premalo za ozbiljniji uvid, znaci samo formalno jer je Vucic prihvatljiv za EU i Rusiju, ne bas za SAD, ali oni kuliraju za sada. CESID je na platnom spisku SNS-a. Crta nije imala dovoljnu pokrivenost. Predstavnici opozicije su bili neozbiljni u manjim mestima ili ih nije ni bilo. Radio se bugarski voz i gomila drugih nelegalnih metoda, a tu je i odvratno takmicenje unutar SNS-a: sto vise kapiralinih glasova = bolje radno mesto. Nema veze sto si nestrucan. Znaci ne da ima povoda za proteste, nego treba da se ide na to da se ispegla (pegla!) biracki spisak tako da bude REALAN pa ponavljanje izbora. Onda gubi.

    ReplyDelete
  3. ma sve jebedak, ali najgori da u jedinici vremena potrebuje društvo kalifa

    ReplyDelete
  4. Odličan post, jako mi se dopada tvoj blog :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Vaše mišljenje i potencijalna diskusija čitalaca je dragoceno za što bolje razvijanje zadate teme i ukazivanje na aspekte koji su u prvi mah možda promakli autoru...
Naravno, pristojnost i kulturno ophođenje prema drugima u komentarima se, nadam se, podrazumeva...

Popular posts from this blog

Ako hoćeš da budeš bogat, nemoj plaćati račune?!

Opet #EXIT, a izlaza ni u najavi?!

Zašto neću glasati na #izbori2012